T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL - Şehit Ahmet Bozkurt İlkokulu

YARIYIL TATİLİNE GİRERKEN

 

 Değerli Velilerimiz,

 

Okula uyum süreci, sınavların telaşı, öğrencilerimizin hazırlamış oldukları çalışmalar derken yoğun ama güzel bir dönemi geride  bırakmanın  mutluluğunu  yaşamaktayız.  Bildiğiniz  üzere  20 Ocak’ta ilk dönemimizi sonlandıracak ve öğrencilerimizin dinlenmeleri, eksiklerini tamamlamaları ve ikinci döneme motive olmuş, hazır bir şekilde başlayabilmeleri için 15 günlük bir tatil dönemi içerisine gireceğiz.

 

Okulların yarıyıl tatiline girmesi, bir dönem boyunca yeni bilgi ve beceriler kazanmış ve birçok alanda belirli bir performans sergilemiş olan öğrenciler için bir soluk alma, dinlenme fırsatıdır.

 

Birçok öğrenci, tatil boyunca kitap ve defterlerini bir köşeye atarak, bütün gün televizyon seyredip geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğilimindedir. Böyle bir tatil anlayışı öğrenciyi dinlenmekten  çok  yorar.  Bu  düzene alışık  olmayan  fizyolojik  yapı önceleri zorlanır, daha sonrasında ise yavaş yavaş fizyolojik bir tembellik ortaya çıkar.

 Tatil boyunca ebeveyniyle birlikte vakit geçiren çocuk, okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanabilir. Bu yüzden bu tatil sürecinin etkili ve verimli geçirilmesi, öğrencilerin ikinci döneme hazır bulunuşlukları ve uyumu açısından oldukça önem taşımaktadır.

 

Yarıyıl Tatili Döneminde Anne Babalar Tarafından Doğru Olduğu Düşünülerek Yapılan En Sık Hatalar:

 

Bazı anne babalar çocuklarının getirdikleri karne karşısındaki hayal kırıklıklarının ve kızgınlıklarının etkisiyle neredeyse tüm tatil süresini çocuklarını cezalandırmak için kullanabilmekteler. Kullandıkları ceza yöntemi ise çocuğu saatlerce ders çalışması için zorlamak olmaktadır. “Zaten bir dönem boyunca çalışmadın, hâlen bir şey yapmıyorsun.”, “Dışarıya çıkman için bunu hak etmen gerekirdi.”, “Odana git ve fen dersinden tüm işlediklerinizi tekrar et.”, “Bugün hiç ders çalışmadın.” gibi benzer cümleleri tatil boyunca tekrar edebilmekteler. Oysa ders çalışmak bir ceza olarak verildiğinde çocuk için keyif alınabilecek bir şey olmaktan çıkacaktır. Bu cümlelerin hiçbiri başarısızlık problemini çözmeyi sağlamaz. Aksine anne - baba ile çocuk arasındaki ilişkinin gerilmesine neden olur. Yaklaşık dört ay boyunca okula devam etmiş olan çocuğun, tüm eksiklerini on beş gün içinde kapatmasının çok da mümkün olmadığı unutulmamalıdır.

 

Bir diğer konu ise, daha küçük yaş grubunda yaşanan tatil sonrası ayrılma sendromu olarak bilinen kaygı sorunlarıdır. Bazı çocuklar için başlangıçların uyum sorunu yaratması normalidir. Ancak tatil sonrası okula başlamakta sorun yaşayan çocukların okula gitmeyi reddetmeleri genellikle aile içerisinde çocuğa karşı takınılan tutum ve davranışlardan dolayı oluşabilmektedir. Anne-çocuk arasındaki bağımlı ilişki çocuğun anneden uzaklaşmasını engellemektedir.

 

Peki, Neler Yapılmalı?

 

Okullarda bir dönem boyunca kazanılması hedeflenen bilgi ve becerilerin pekişmesi ve unutulmaması amacıyla yarıyıl tatilinde ödevler verilmektedir. Burada anne babaya düşen görev, çocuğun tatil süresini iyi bir şekilde planlayarak hem dinlenmesini ve eğlenmesini sağlamak hem de ödevle ilgili sorumluluklarını yerine getirmesine yardımcı olmaktır.  İyi bir karneyle gelen çocuğun göstermiş olduğu performans ve elde ettiği başarının dile getirilmesi önemlidir. Fark edildiğini görmek ve olumlu geri bildirim almak çocuk için motivasyon kaynağı olur.

 

Ortada bir başarısızlık durumu varsa başarısızlığın nedenleri üzerinde durulmalı ve çözüm yolları araştırılmalıdır. Okul ve öğretmenle iletişim artırılmalı, ortaya olumsuz sonuçlar çıkmadan önce neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunulmalıdır.

 

Okul korkusu yaşayan ve ebeveyninden ayrılmak istemeyen çocuklar için tatil boyunca iki hafta sonra tekrar okula geri döneceği vurgusu yapılmalı, okulu hakkında olumlu geri bildirimler vererek sosyalleşmesi konusunda destek verilmelidir.

 

Tatil, öğrencilerin ruh dünyasında, her zaman coşkulu, sevinçli ve bir o kadar da iç huzuru artırıcı duyguların yaşanmasını sağlayan zaman dilimleri olmuştur. Bu süreç, öğrencilerin ve velilerin dinlenmesine bir vesile olduğu kadar, aynı zamanda da aile bireylerinin her zamankinden daha çok birlikte vakit geçirmelerine ve yoğun yaşanan günlerde fırsat bulunamayan birtakım aktivitelerin de gerçekleştirilmesine imkân sağlamaktadır.

 

Yarıyıl Tatilinde Çocuklarınızla Birlikte Yapabileceğiniz Etkinlik Önerilerimiz:

TİYATRO VE SİNEMA PROGRAMI YAPIN

 

Bu etkinlikleri kendinize de uygun bir zamana denk getirerek ailece keyifli vakit geçirebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuza yıllar sonra bile gülümseyerek hatırlayabileceği keyifli zamanlar sunabildiğiniz gibi, aranızdaki bağın daha da güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

 

EVDE OYNAYABİLECEĞİ BİR OYUN ALIN

 

Oyun, çocuklar için bir eğlence aracı değil tamamen ihtiyaçtır. Bu nedenle oyun, tatilde onların başlıca etkinliği olur. Siz de çocuğunuza hem zihnini çalıştıracak hem de zevk alacağı yeni bir oyun alıp kendi başına ya da arkadaşlarıyla güzel zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocukların arkadaşlarıyla karşılıklı alışveriş ve iletişime geçtiği bu oyunlar, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra sosyalleşmeleri için de son derece önemlidir.

 

EĞLENCELİ ZİYARETLER YAPMASINI SAĞLAYIN

 

Ailece eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir tatil programı yapabilirsiniz. Ancak tatile çıkma fırsatınız yoksa ve büyükanne, büyükbaba, teyzeler, halalar gibi aile  büyüklerinizi ziyaret edebilirsiniz.

 

MUTLAKA YAPMANIZ GEREKENLER

 

Birlikte kitap okuyun: Tatil, çocukların kendilerini geliştirmeleri için çok iyi fırsattır. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları dolaşıp keyif alacağı konularla ilgili kitaplar seçmek, okuma alışkanlığını destekler. Bu etkinlikte onu desteklemek için okuduğu kitabı anlatmasını istemeniz paylaşım duygusunu geliştirir.

 

Ödevlerini yapmasını sağlayın: Genellikle her çocuğa bir tatil ödevi verilir.   Eğer   çocuğunuzun   böyle   bir   ödevi   varsa   yapmasını desteklemelisiniz. Ancak sıkı bir program yerine, çocuğunuza uygun, esnek bir ödev yapma programı oluşturmalısınız. Bu nedenle programı çocuğunuzla birlikte yapmanızda ve ödevini bitirip  bitirmediğinizi  günlük  olarak  kontrol etmenizde yarar var.

 

 

BU NOKTALARI GÖZARDI ETMEYİN!

 

Şiddet içeren oyunlara izin vermeyin: Pek çok çocuk için yarıyıl tatili evde daha çok bilgisayarla oyun oynama anlamına geliyor. Bilgisayar oyunlarına tümüyle karşı çıkmak, ona “Bilgisayar oyunu oynama!” demek doğru bir yaklaşım değil. Çünkü özelikle çocuklarda yasaklanan şeylere karşı merak gelişir. Ayrıca çocuğunuz bu durumda size olumsuz tepkiler verebilir. Bu nedenle bilgisayar oyunlarını yasaklamak yerine, birlikte karar verdiğiniz eğitici ve eğlendirici oyunları oynamasına izin verin. Çocuğunuzun bu yasağı anlayışla karşılaması için ona şiddet içeren oyunlara neden izin vermediğinizi sade bir dille anlatmayı da ihmal etmeyin.

 

 Uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında oturmak ise çocuklarda göz rahatsızlıkları, duruş problemleri ve radyasyona maruz kalma sonucu gelişen pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Bilgisayar ve TV karşısında geçireceği süreyi sınırlayarak (en fazla 1 saat) onun zaman yönetimine de katkı sağlamış olursunuz. Karşılıklı olarak hiçbir iletişimi olmayan bilgisayar oyunu ve televizyon aktiviteleri yerine, arkadaş etkileşimini artıran, sosyal ilişkileri şekillendiren, bir grubun parçası olduğunu hissettiren, iletişim kurma ve grupta var olabilme yetilerini geliştiren aktiviteleri tercih edebilirsiniz.

 

Çocuklarınız ve sevdikleriniz ile birlikte güzel bir tatil geçirmeniz dileğiyle...

 

Şehit Ahmet Bozkurt ilkokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.12.2016 - Güncelleme: 15.12.2016 14:36 - Görüntülenme: 1530
  Beğen | 1  kişi beğendi