T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL - Şehit Ahmet Bozkurt İlkokulu

BİLİNÇLİ ANNE BABA EĞİTİMİ.

Bilinçli Anne Baba Eğitimi’nde İletişim

Bu yazımda birçok kurumda verdiğim Bilinçli Anne Baba Eğitimi’nin dinleme becerileri ile ilgili bölümü paylaşıyorum. Zaman zaman önerilerim size bazı tutumlarınızın yanlış olduğunu düşündürebilir. Bu durumdan dolayı suçluluk duyup enerjinizi harcamayın. Önemli olan yeni bilgileri hayatınıza geçirme konusundaki kararlılığınızdır.

 

Dinleme Becerileri

Hepimiz fiziksel bir sorunumuz yoksa duyabiliriz. Ama dinlemek farklı bir beceridir ve çocuklarımızı dinleyebildiğimizde onlarla ilişkimizdeki birçok sorun kolayca çözülür. Bu beceriler gerçekten çok önemlidir. Dilerseniz gelin çocuklarımızı dinleyebilmenin yararlarına birlikte bakalım.

Duyulduklarını hisseden çocuklar:

  • Dertlerini, saldırganlık, hırçınlık, ağlama, içe kapanma gibi davranışlarla göstermek yerine sözle ifade ederek rahatlayabilirler. Derslerine ve sosyal hayatlarına zarar vermezler.
  • Huzurlu rahat olurlar, kendilerine güvenli çocuklardır. Kişisel ve sosyal gelişimleri sağlıklı ilerler.
  • Doğal olarak sağlıklı bir şekilde söz dinlerler.
  • Ebeveynlerine yakın hisseder, danışır, onlarla diyalog içinde olurlar.
  • Kendilerini daha çok ifade ederler; konuşma becerileri, kelime hazneleri gelişir.

 

O halde çocuğunuz size bir şey anlatmak için yaklaştığında bu fırsatı mutlaka değerlendirmeye çalışın. Yaptığınız iş çok önemli değilse durun ve işinizi erteleyerek çocuğunuza odaklanın. Eğer yaptığınız işi bırakmanız uygun değilse o zaman şu örneğe benzer bir cevap herkesi rahatlatacaktır; ‘Söyleyeceğin şeyi gerçekten çok merak ediyorum ve değer veriyorum ama şu anda istediğim şekilde dinleyebilecek durumda değilim. 10 dakika sonra işim bitecek o zaman rahat rahat seni dinleyebilirim. Ne dersin? Bekleyebilecek misin? O arada ne yapmak istersin?’

Gerçekten duyabilmek için dikkate değer bazı önemli noktalar var:

  • Çocuğunuza bedensel olarak dikkatinizi verin, gözlerine bakın, aynı hizada olmaya özen gösterin, ve sessizleşerek dinlemeye hazır olduğunuzu hissettirin.
  • Çocuğunuzun söylediğin tekrar edip anladığınızı hissettirebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun duygularına isim vererek netleşmesine yardımcı olmanız onu devam etmek için yüreklendirecektir.

 

Bu noktada birçok ebeveyn yorumu çocuklara kendilerini anlaşılmamış hissettirir. Böylece çocuklar kendileri için önemli konuları sizinle paylaşmaktan kaçınmaya başlarlar. Yorum yapmadan, özellikle yargılayıcı bir tavır içine girmeden çözümü çocuğunuzun üretmesini beklemenizi öneririm. Çocuklarımızın çözüm üretebilme becerileri zannettiğimizden daha yaratıcıdır ve kendi çözümlerini bulabilmelerinin öz güvenleri üzerinde çok olumlu bir etkisi olur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.05.2017 - Güncelleme: 18.05.2017 14:58 - Görüntülenme: 987
  Beğen | 1  kişi beğendi